Efecto de la aireación nocturna en el almacenamiento de maíz.
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Fecha
1978Autor
Gonzalez G, Guillermo
Hanson, Robert P.
Barrera R., Carmenza
Publicador
Instituto Colombiano AgropecuarioPalabras clave
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Resumen
An experiment was conducted to determine the effectiveness of the overnight aireation on shelid corn, under conditions of low level aireation and 100 of relative humidity. The study took place a three different ICA's Experimental Stations, namely: Tibaitatd (2.550 m.a.s.l.), Palmira (1.006 m.a.s.l.) and Turipaná (12 m.a.s.I.). Mean annual overnight temperatures are respectively: 6.80 C. 18.50 1 0 C and _1 C. Readings of temperature, determinations of grain moisture, and observations of damage in grains were made at various layets of each silo. Results showed low temperatures and high moisture at the lower layers of the silo, while completely opposite condition were encountered at the top layers. During aireation, damage of grains remained constant and the number of insects decreased. Se realizó un experimento con el objeto de determinar el efecto de Ia aireación nocturna en Ia conservación de maíz desgranado, cuando se utilizan bajos niveles de aireación y condiciones de aire saturado. El estudio se realizó en tres centros Nacionales de Investigación del ICA: Centro Experimental Tibaitati (2.550 ni.s.n.ni.). Centro Experimental Palmira (1.006 m.s.n.m.) y Centro Experimental Turipana (12 m.s.n.m.), con una temperatura nocturna promedia anual de 6.3 - 18,5 y 21°C, respectivamente. Se realizó Ia lectura de Ia temperatura de Ia masa, humedad y daño en el grano, a diferentes capas de cada silo. Durante la aireación se encontró que las capas inferiores permanecen más frías y húmedas que las superiores: el daño del grano no aumentaba y disminuía el número de insectos vivos.
Parte del recurso
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Revista ICA; v. 13 (3); 1978
Colecciones
- Artículos científicos [1827]
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