Show simple item record

Tipología de fincas productoras de arveja (Pisum sativum L.) en la subregión Sur de Nariño, Colombia

dc.creatorAlvarez-Sánchez, David Eduardospa
dc.creatorGómez-López, Eyder Danielspa
dc.creatorOrdóñez-Hurtado, Héctor Ramirospa
dc.date2019spa
dc.date.accessioned2019-10-07T19:35:26Z
dc.date.available2019-10-07T19:35:26Z
dc.identifierhttp://revistacta.agrosavia.co/index.php/revista/article/view/1593
dc.identifier10.21930/rcta.vol20_num3_art:1593
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12324/35534
dc.descriptionIn Colombia, Nariño is the main pea-producing department that supplies approximately 54 % of the national demand. The main producing area of this legume is concentrated in the Obando or southern subregion of the department, where pea (Pisum sativum L.) shows adequate environmental conditions and develops under family farming. In this study, we sought to identify typologies of farms dedicated to this crop, for this, a heterogeneous sample of 1.067 farms in five municipalities of the southern subregion (Córdoba, Cuaspud, Iles, Ipiales and Potosí) was taken. Following the methodological framework proposed by the International Network of Research Methodologies in Production Systems (RIMISP, for its acronym in Spanish) to georeference each farm and apply a structured survey with 39 variables. The information obtained was subjected to Multiple Correspondence and Hierarchical Grouping Analyses. As a result, 12 variables with discriminant power were identified, which formed three clusters: C1 grouped 6 % of the sample (68 farms), C2 assembled 26 % (271 farms) and C3 grouped 68 % (728 farms). Each group showed particular characteristics regarding the property, agro-productive strategies, and social, environmental, and economic aspects that described the heterogeneity of the farms associated with pea cultivation. It is expected that the results will contribute to the characterization and selection of representative farms for future sustainability estimation works.spa
dc.descriptionEn Colombia, el departamento de Nariño es el principal productor de arveja (Pisum sativum L.) abasteciendo aproximadamente el 54 % de la demanda nacional. La principal zona productora de esta leguminosa se concentra en la subregión Sur u Obando del departamento, en donde el cultivo presenta adecuadas condiciones ambientales y se desarrolla bajo agricultura familiar. En este estudio se buscó identificar tipologías de fincas dedicadas al cultivo, para lo cual se tomó una muestra heterogénea de 1.067 predios ubicados en cinco municipios de la subregión Sur (Córdoba, Cuaspud, Iles, Ipiales y Potosí); siguiendo el marco metodológico propuesto por la Red Internacional de Metodologías de Investigación en Sistemas de Producción (RIMISP), se georreferenció cada finca y se aplicó una encuesta estructurada con 39 variables. La información obtenida fue sometida a Análisis de Correspondencia Múltiple y Análisis de Agrupamiento Jerárquico. Como resultado se identificaron 12 variables con poder discriminante que conformaron tres clústeres: C1, que agrupó el 6 % de la muestra (68 fincas); C2, el 26 % (271 fincas), y C3, el 68 % (728 fincas). Cada grupo presentó características particulares en torno al predio, estrategias agroproductivas, aspectos sociales, ambientales y económicos, describiendo la heterogeneidad de las fincas asociadas al cultivo de arveja. Se espera que los resultados contribuyan a la caracterización y selección de fincas representativas para futuros trabajos de estimación de sustentabilidad.spa
dc.formatapplication/pdfspa
dc.formatapplication/pdfspa
dc.languagespaspa
dc.languageengspa
dc.publisherCorporación Colombiana de Investigación Agropecuaria (Agrosavia)spa
dc.relationhttp://revistacta.agrosavia.co/index.php/revista/article/view/1593/599spa
dc.relationhttp://revistacta.agrosavia.co/index.php/revista/article/view/1593/600spa
dc.sourceCiencia y Tecnología Agropecuaria; Vol 20 No 3 (2019): Ciencia y Tecnología Agropecuaria Septiembre-Diciembrespa
dc.sourceCiencia y Tecnología Agropecuaria; Vol. 20 Núm. 3 (2019): Ciencia y Tecnología Agropecuaria Septiembre-Diciembrespa
dc.sourcerevista Corpoica Ciência e Tecnologia Agropecuária; v. 20 n. 3 (2019): Ciencia y Tecnología Agropecuaria Septiembre-Diciembrespa
dc.source2500-5308spa
dc.source0122-8706spa
dc.source10.21930/rcta.vol20-num3spa
dc.titleTypology of pea-producing farms (Pisum sativum L.) in the southern subregion of Nariño, Colombiaspa
dc.titleTipología de fincas productoras de arveja (Pisum sativum L.) en la subregión Sur de Nariño, Colombiaspa
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlespa
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionspa


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record