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Residualidad de fitosanitarios en tomate y uchuva cultivados en Quindío (Colombia)

dc.creatorGutiérrez-Cifuentes, Jorge Andrésspa
dc.creatorÁvila-Orozco, Francisco Davidspa
dc.creatorLeón-Gallón, Lina Marcelaspa
dc.creatorPinzón-Fandiño, Magda Ivonnespa
dc.creatorLondoño-Orozco, Alfonsospa
dc.date2017spa
dc.date.accessioned2019-08-09T19:30:19Z
dc.date.available2019-08-09T19:30:19Z
dc.identifierhttp://revistacta.agrosavia.co/index.php/revista/article/view/745
dc.identifier10.21930/rcta.vol18_num3_art:745
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12324/35267
dc.descriptionIn this study, the residuality of organophosphorus (op) and organochlorinated (oc) pesticides in fruits of two Solanaceae species which are commonly consumed in the daily diet by the population of Quindío, Colombia: tomato (Solanum lycopersicum L.) from regional crops, and cape gooseberry (Physalis peruviana L.) obtained from supermarkets. In order to evaluate the quality in which the fruit is commercialized, physicochemical parameters as pH and soluble solids concentration (°Bx) were measured. The skin and pulp pesticides analysis in both fruits was performed using gas chromatography with microelectron capture detection (GC-μ-ECD), and employing solid-phase extraction techniques as sample pretreatment. The result of the chromatographic analysis showed the presence of 10 different op and oc pesticides both in the skin as well as in the pulp of both fruits, some of them in higher concentrations than 0.13 ppm for tomatoes and 0.39 ppm for gooseberries. The results found in this study suggest the high residuality of these substances, revealing the disproportionate use of these pesticides in the cultivation of consumer crops as tomatoes and gooseberries. In this sense, this work suggests that the agricultural practices are poorly implemented revealing the lack of a more rigorous control over the use of these agrochemicals.spa
dc.descriptionEn este trabajo se determinó la residualidad de plaguicidas organofosforados (OF) y organoclorados (OC) en los frutos de dos solanáceas comúnmente consumidas en la dieta diaria de la población del departamento del Quindío (Colombia): tomates (Lycopersicon esculentum Mill) cosechados en cultivos regionales y uchuvas (Physalis peruviana, L.) obtenidos en mercados de cadena. Con el fin de evaluar la calidad con la que se comercializan estos frutos, se midieron parámetros fisicoquímicos tales como el pH y la concentración de sólidos solubles (°Bx). El análisis de los plaguicidas en piel y pulpa de ambos frutos se realizó mediante cromatografía de gases con detección por microcaptura de electrones (GC-μ-ECD), empleando técnicas de extracción en fase sólida como pretratamiento de muestra. Como resultado del análisis cromatográfico se encontró la presencia de un total de 10 plaguicidas OF y OC tanto en la piel como en la pulpa de ambos frutos, algunos de ellos en concentraciones mayores a 0,13 ppm en tomate y 0,39 ppm en uchuva. Los resultados obtenidos en este estudio sugieren una alta residualidad de este tipo de fitosanitarios y ponen de manifiesto el uso desmesurado de estas sustancias en el cultivo de frutos de consumo masivo como el tomate y la uchuva. Esto revela el uso de malas prácticas agrícolas y la falta de un control más riguroso sobre el empleo de estos agroquímicos.spa
dc.formatapplication/pdfspa
dc.languagespaspa
dc.publisherCorporación Colombiana de Investigación Agropecuaria (Agrosavia)spa
dc.relationhttp://revistacta.agrosavia.co/index.php/revista/article/view/745/491spa
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0*
dc.sourceCiencia y Tecnología Agropecuaria; Vol 18 No 3 (2017); 571-582spa
dc.sourceCiencia y Tecnología Agropecuaria; Vol. 18 Núm. 3 (2017); 571-582spa
dc.sourcerevista Corpoica Ciência e Tecnologia Agropecuária; v. 18 n. 3 (2017); 571-582spa
dc.source2500-5308spa
dc.source0122-8706spa
dc.source10.21930/rcta.vol18-num3spa
dc.titlePhytosanitary residuality in tomato and cape gooseberry grown in Quindío (Colombia)spa
dc.titleResidualidad de fitosanitarios en tomate y uchuva cultivados en Quindío (Colombia)spa
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlespa
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionspa


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