Show simple item record

dc.contributor.authorPérez Bolaños, Jhonys de Jesússpa
dc.contributor.authorSalcedo-Mendoza, Jairo Guadalupespa
dc.date.accessioned2018-11-06T20:41:45Z
dc.date.available2018-11-06T20:41:45Z
dc.date.issued2018spa
dc.identifierhttp://revista.corpoica.org.co/index.php/revista/article/view/660
dc.identifier10.21930/rcta.vol19_num2_art:660
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12324/34030
dc.description.abstractSesame Sesamum indicum L. (Pedaliaceae) seeds have a great potential for the agricultural sector in the department of Sucre (Colombia), mainly in the elaboration of food products and biofuels, due to its favorable oil and nutrient content. The aim of this study was to establish yield components in sesame through the description of components such as: fertile nodes in stem, capsules per fertile node, seeds per capsule, weight of 1,000 seeds, number of branches and fertile nodes per branch, as well as yield and oil content in seed, for the cultivars Criollo, ICA Matoso and Chino Rojo, in the last quarter of 2015. The variables were analyzed through a randomized complete block design and simple regression models between yield per plant and components. A significant effect of the variety factor was found on the components, except for number of fertile nodes in the branch and greater number of fertile nodes in the stem (30), seeds per capsule (68) and average weight of one thousand seeds (2.86 g) in the Criollo and ICA Matoso cultivars. Likewise, average seed yields of 1,289.8 kg/ha in the Criollo cultivar were found, as well as oil content of ca. 49% in the cultivar ICA Matoso. Similarly, the yield component with the highest linear association was average seed weight, which allows the selection of the best performing cultivars among the ones studied.spa
dc.description.abstractLa semilla de ajonjolí, Sesamum indicum L. (Pedaliaceae), presenta un gran potencial para el sector agrícola en el departamento de Sucre (Colombia), principalmente en la elaboración de productos alimenticios y biocombustibles, debido a su contenido de aceite y nutrientes. En consecuencia, el presente estudio buscó determinar los componentes del rendimiento en el ajonjolí, por medio de su descripción. Entre ellos se encuentran nudos fértiles en tallo, cápsulas por nudo fértil, semillas por cápsula, peso de mil semillas, cantidad de ramas y nudos fértiles en rama, así como el rendimiento y el contenido de aceite en semilla, para los cultivares Criollo, ICA Matoso y Chino Rojo, en el último trimestre de 2015. Las variables se analizaron mediante un diseño en bloques completos al azar y modelos de regresión simple entre el rendimiento por planta y los componentes. Se encontró un efecto significativo del factor cultivar en los componentes, excepto en el número de nudos fértiles en rama, y una mayor cantidad promedio de nudos fértiles en tallo (30), semillas por cápsula (68) y peso de mil semillas (2,86 g), en los cultivares Criollo e ICA Matoso. De igual forma, se encontraron rendimientos promedio de semilla de 1.289,8 kg/ha en Criollo, y un contenido de aceite de aproximadamente un 49% en ICA Matoso. Asimismo, el componente que tuvo una mayor asociación lineal con el rendimiento fue el peso medio de semilla, el cual posibilita seleccionar, entre los estudiados, el cultivar con mejor comportamiento.spa
dc.format.mimetypeapplication/pdfspa
dc.language.isospaspa
dc.language.isoengspa
dc.publisher‎‎Corporación colombiana de investigación agropecuaria - AGROSAVIAspa
dc.relationhttp://revista.corpoica.org.co/index.php/revista/article/view/660/518spa
dc.relationhttp://revista.corpoica.org.co/index.php/revista/article/view/660/530spa
dc.rightsDerechos de autor 2018 Corpoica Ciencia y Tecnología Agropecuaria*
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.es*
dc.sourceCorpoica Ciencia y Tecnología Agropecuaria; Vol 19 No 2 (2018)spa
dc.sourceCorpoica Ciencia y Tecnología Agropecuaria; Vol. 19 Núm. 2 (2018)spa
dc.sourcerevista Corpoica Ciência e Tecnologia Agropecuária; v. 19 n. 2 (2018)spa
dc.source2500-5308spa
dc.source0122-8706spa
dc.source10.21930/rcta.vol19-num2spa
dc.titleYield components in sesame Sesamum indicum L. (Pedaliaceae) cultivars, in the department of Sucre, Colombiaspa
dc.titleComponentes del rendimiento en cultivares de ajonjolí Sesamum indicum L. (Pedaliaceae), en el departamento de Sucre (Colombia)spa
dc.description.productionsystemsAjonjolí-Sésamo - Sesamum indicumspa
dc.coverage.countryColombiaspa
dc.identifier.reponamereponame:Biblioteca Digital Agropecuaria de Colombiaspa
dc.identifier.repourlrepourl:https://repository.agrosavia.cospa
dc.identifier.instnameinstname:Corporación colombiana de investigación agropecuaria AGROSAVIAspa
dc.type.versionhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85spa


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record